istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri?

D vitamini kemikleri güçlü tutar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hatta bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur. Ancak pek çok insan yeteri kadar bu vitamini alamıyor. İşte D vitamini seviyelerinin düşük olmasının şaşırtıcı nedenleri:

Yeterli güneş ışığı alamamak

Cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında, D vitamini sentezi oluşur. Ancak bazı insanlar bunun gerçekleşmesi için ihtiyaç duydukları güneş ışığını alamazlar. Buna kuzey iklimlerinde yaşayan insanlar, günün çoğunu masa başında geçiren ofis çalışanları ve hatta dışarıdan ziyade içeride oyun oynayan çocuklar da dâhildir. Touto Koleji Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü olan Niket Sonpal “Yeterli D vitamini almamak vücuttaki diğer pek çok metabolik süreç gibi kemik sağlığını da etkilemektedir” demektedir. Uzmanlar güneş koruyucuları yıl boyunca kullanmanın D vitamini eksikliğinin nedenlerinden biri olduğunu söylemekteler.

Yaşlanmak D Vitamin Eksikliği Nedenleri

Bir diyetisyen ve Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü olan Ginger Hultin, “Herkes yaşlandıkça düşük D vitamini düzeyleri ne sahip oluyor, çünkü cilt verimli bir şekilde vitamini sentezleyemiyor. Yaşlı bireyler ayrıca içeride daha fazla zaman geçirdikleri için de bu sentezleme daha yavaş olmaktadır.

  • Koyu ten

    • Daha koyu bir cilt pigmentine sahip olmak, D vitamini eksikliğinin nedenleri arasındadır.. Hultin, “Cildin epidermal tabakasındaki pigment melaninin yüksek miktarları hem daha koyu bir cilt rengine ve hem de cildin güneş ışığından D vitamini üretme kabiliyetinin az olmasına neden olur” demektedir.
  • Böbrek hastalığı

    • Böbrek hastalığı olan kişilerin D vitamini eksikliği riski daha yüksektir. Fibroblast büyüme faktörü olarak bilinen bir protein ailesi, hastalık kötüleştikçe artmakta ve vücudun D vitamini metabolizmasına müdahale etmektedir. Böbrek hastalığı olan kişilerin sadece yüzde 10’u bu soruna sahip olduklarını bilir.
  • Kistik fibroz

    • Bu hastalık akciğerlere zarar verir, fakat aynı zamanda bağırsakları hedef alarak yağ moleküllerinin emilimini engeller. D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğu için, kistik fibrozisi olan kişiler yiyeceklerden fazla D vitamini almazlar. Sonpal, “Eğer yağ ememiyorsanız, D vitamini gibi yağda çözünen vitaminleri ememiyorsunuz” demektedir.
  • Crohn hastalığı

    • D vitamini emilimine müdahale eden bir sindirim durumunun başka bir örneği: Bağırsak iltihabına neden olan bu iltihaplı bağırsak hastalığı, hastaları diyetlerinden çok az D vitamini alır. Uzmanlar güneşte zaman geçirme ihtimalinin de düşük olduğunu belirtmektedir.
  • Şişmanlık

    • Çalışmalar obez olmanın D vitamini eksikliğine neden olabileceğini göstermiştir. Uzmanlar , obezite vücudun D vitamini yapma yeteneğini etkilemez demektedir. Daha ziyade, vücutta daha fazla miktarda deri altı yağı olduğundan D vitamininin vücutta dolaşabilme miktarını düşürür.
  • Gastrik bypass ameliyatı

    • Ne yazık ki, obezite – gastrik bypass – çözümlerinden biri de D eksikliğine neden olabilir. Bunun nedeni ameliyatın bağırsağın bir kısmını ortadan kaldırmasıdır, bu da vücudun besinlerden emebileceği vitamin miktarını azaltmaktadır.
  • Bağırsak enfeksiyonu

    • Whipple hastalığı, Tropheryma whipplei’nin neden olduğu nadir bir bakteriyel enfeksiyondur. Yağların ve karbonhidratların yanı sıra vücudun besin maddelerini emebilme yeteneği gibi gıdaların parçalanmasını engelleyerek normal sindirime müdahale eder. Sonpal, “Bu bakteriler besinleri emdiğimiz bağırsak gözeneklerini tıkar, bu yüzden D vitamini emilemez” diye belirtmektedir.
  • Yaşanılan Yer

    • Soğuk ve karanlık bir ortamda yaşamak D vitamini eksikliği riskini artırabilir. Ekmek ve tahıl takviyesinin yaygın olmadığı bir yerde yaşamakta buna sebep olabilir.

Kan testi, D vitamini düzeyinin düşük olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir: Normal seviyeler yaklaşık 30 ng / mL’dir. 20 ila 30 ng / mL arasında yetersiz kabul edilir ve 20 ng / mL’nin altında bir değer eksik olarak kabul edilir. Uzmanlar günlük 1000 IU takviyesi almanızı önerir. Çok fazla D vitaminin kemik ağrısı, bağırsak ağrısı, kabızlık, bulantı ve kusmaya yol açarak zehirlenmelere yol açabileceğini unutmayın. Ne kadar D vitamini eksikliğiniz var ve ne kadar süre takviye almanız gerektiği konusunda bir doktordan tavsiye almalısınız .

Bir yanıt yazın