istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Fin Evleri: Finlandiya Mimarisi ve 2022 Ev Fiyatları

Finlandiya Kuzey Avrupa'da yer alan bir İskandinav ülkesidir; kuzeybatıda İsveç, kuzeyde Norveç, doğuda Rusya, batıda Bothnia Körfezi ve Estonya ile kara sınırlarını paylaşmaktadır.

Fin Evleri: Finlandiya Mimarisi ve 2022 Ev Fiyatları

Finlandiya mimarisi, 800 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir ve modern çağa kadar mimari, Finlandiya’nın iki komşu ülkesi olan İsveç ve Rusya’dan gelen akımlardan güçlü bir şekilde etkilenmiştir. 19. yüzyılın başlarından itibaren Finlandiya mimarisinde Mısır etkisi görülmeye başlanmıştır. Finlandiya; Almanya, İngiltere, Fransa ve Polonya’daki gibi parklarla çevrili gösterişli kalelere sahip değildir. Finlandiya’nın yerel mimarisi genellikle ahşap yapıların baskın kullanımı ile karakterize edilmektedir. Finlandiya bilgisayar tabanlı parametrik tasarım ilkelerini kullanarak ahşaptan deneysel yapılar inşa etmektedir.

Finlandiya gelişmiş kilise mimarisi ile ünlüdür, Finlandiya’nın merkezindeki Petäjävesi’deki ahşap kilise 1764 yılında inşa edilmiş olmasına rağmen günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Fin mimarisi son 40 yılda ABD’de inşa edilen yapılar üzerinde etkili olmuştur. Finlandiya’da düzenlenen mimarlık yarışmalarına yabancı mimarların katılmasına izin verilmesiyle birlikte Danimarka, İsviçre ve İngiltere gibi farklı ülkelerden mimarlar Finlandiya’ya yerleşmeye teşvik edilmektedir.

Geleneksel Finlandiya Evleri Nasıldır?

Geleneksel Finlandiya evleri, renkli İskandinav mimarisinin bir simgesi olarak 18. yüzyılda önce kırmızı, sonra hardal sarısına boyamaya başlanan yatay olarak birbiri üzerine yerleştirilmiş gövde ve kirişlerden inşa edilmiştir. Finlandiya’da zengin ailelerin evleri ve kiliseler, ince işçiliğe sahip ahşap mimarisindeki büyük binalar şeklinde yapılmıştır; 19. yüzyılda yaşam sürdürülen konutlar genellikle sarıya ve kamu binaları ise kırmızıya boyanmıştır. Eski Porvoo kasabasında ve güney Finlandiya’daki Kristinestad’da yapılan birçok tarihi ahşap ev günümüze kadar korunmuştur.

Geleneksel Finlandiya evleri refahın bir göstergesi olan çam ve kara çamdan yapılmıştır. Finlandiya’da evlerin inşasında çoğunlukla yapıştırılmış lamine ahşap kullanılmaktadır. Finlandiya’da inşaatında tuğla veya gazbeton kullanılan projeler olsa da istenen geleneksel görünümü yeniden yaratmak için daha sonra masif ahşap kirişleri taklit eden kuru bir kaplama ahşap levha ile tuğla ve betonlar kullanılmıştır. Fin evleri mimarisinin kendine özgü yanları vardır. Sütunlu bir temel üzerine inşa edilen Finlandiya ev modelleri temelindeki kazıklar veya sütunların yapısı kirişler şeklinde birleştirilmekte, kabartmanın pürüzlerini düzeltmeyi mümkün kılan bir harçla kaplanmaktadır.

Geleneksel bir Fin evinin içinde çok fazla mobilya ya da küçük aksesuar bulunmamaktadır. Dekorun katı ve özlü olduğu Finlandiya evlerinin simgesel anlam yüklü nesnesi ocaktır. Finliler ocağı ya da odun sobasını, şömineye tercih etmektedir. Finlandiya’da ocaklar ya da odun sobaları sadece oturma odasında değil, aynı zamanda mutfakta veya yemek odasında da görülebilmektedir.

Finlandiya Ahşap Ev Mimarisi Nasıldır?

Finlandiya ahşap ev mimari tarzı tarihçilere göre başka yerlerden gelmiş olsa da blok sütunlu kilise olarak adlandırılan ahşap yapıdaki yenilik, Finlandiya’ya özgüdür. Finlandiya’daki en eski korunmuş ahşap kiliselerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Finli inşaat ustaları, ahşap çerçeveleme tekniğinin sanayileşmesinin nasıl geliştiğini görmek için ABD’ye gitmiş ve dönüşlerinde tekniği de beraberlerinde getirmişlerdir. Ahşap çerçeve kullanılarak bazı deneyler yapılsa da, başlangıçta popülerlik kazanmamıştır.

Finlandiya’daki geleneksel ahşap evler genellikle Rus geleneklerinden etkilenen Doğu Finlandiya tarzı ve İsveç geleneklerinden etkilenen Batı Finlandiya tarzı olmak üzere iki türlüdür. Oturma odalarının üst katlarda, hayvan ahırları ve depoların ise zemin katta olduğu çatıları saman kaplı Pertinotsa Finlandiya ahşap evleri Rus etkisiyle inşa edilirken, Säkylä köyünde Finlandiya ağaç evleri ise İsveç etkisiyle merkezi bir çiftlik bahçesinin etrafına yerleştirilmiş bir grup bireysel kütük binadan oluşmaktadır.

Finlandiya’da Taş Ev Mimarisi Nasıldır?

 

Finlandiya taş ev mimarisinin gelişimi ülkenin siyasi tarihi ile yakından ilgilidir. Finlandiya toprakları üzerindeki İsveç egemenliği 1249 yılından 1809’a kadar devam etmiş ve ardından Rusya’ya devredilmiştir. Finlandiya, 1917’de Rus Devrimi sırasında Rusya’dan bağımsızlığını ilan etmiş ve bu faktörler, şehirlerin kurulması ve kalelerin inşası ile birlikte Finlandiya’daki mimarlık tarihi üzerinde önemli etkilerde bulunmuştur. Finlandiya’da kullanılan taş malzeme, işçilik ve daha sonra konut ve kamu binaları gibi yapılardaki hükümet politikasını da şekillendirmiştir.

Ormanlık bir bölge olan Finlandiya’da kereste doğal yapı malzemesi olarak kullanılırken, yerel taşın sertliği çalışmayı zorlaştırmıştır ve 19. yüzyılın ortalarından önce tuğla üretimi de nadir düzeydedir. 1960’larda refahın yükselişi ile beton kullanımı, özellikle prefabrike beton elemanların hakimiyeti devlet onaylı konutlarda özel bir önem kazanmıştır. Finlandiya’da konutların bina inşaatında sürdürülebilirliği ile ilgili son zamanlardaki endişelerle birlikte, ahşabın sadece bir kaplama malzemesi olarak değil, aynı zamanda ana yapı içinde kullanımında da kademeli bir artış gerçekleşmiştir.

Finlandiya’da kumtaşı, steatit ve şeyl yatakları gibi çok fazla doğal taş bulunmaktadır. Taşlar, Fin evlerinin yapıldığı tepedeki toprağı güçlendirmek için kullanılmaktadır. Fin taş evin temelindeki kazıklar genellikle taşla desteklenmekte ve ön kapıya giden basamaklar taşla kaplanmaktadır.

Finlandiya Modern Ev Mimarisi Nasıldır?

Finlandiya modern ev mimari tarzı, taş ve ahşabın birleşiminden oluşmaktadır; cephe süslemesi, iç dekorasyon, peyzaj ve bahçe düzenlemede sıklıkla taş ve ahşap bir arada kullanılmaktadır.

Modern Fin evleri giderek daha sık panoramik camlarla inşa edilmektedir; panoramik camlar, gün ışığından maksimum düzeyde faydalanılmasına ve tüm iç mekanı doldurmasına yardımcı olmaktadır. Finlandiya’nın kendi ulusal renkleri olan soluk mavi, gri, beyaz ve yeşil modern tasarım projelerinin hazırlanmasında aktif olarak tercih edilmektedir; parlak renkler seçilmemekte sakin ve dengeli renkler popülerliğini korumaktadır.

Finlandiya’da Ekolojik Evlerin Özellikleri Nelerdir?

 

Finlandiya’da ekolojik evlerin ortaya çıkma sürecinde onlarca yıldır geliştirilen çevre dostu politikaların etkisi oldukça fazladır. Finlandiya’daki ekolojik evler tüm kış boyunca ısıtmanın tam olarak çalıştırılmasına gerek kalmaması için olabildiğince fazla ısıyı muhafaza edecek şekilde tasarlanmıştır. Finlandiya’nın bazı bölgeleri kış aylarında -30 °C (-22 °F) sıcaklığa ulaştığından, Fin evlerindeki yalıtım özelliği oldukça önemlidir.

Finlandiya’daki çoğu yeni bina beton veya karışık malzemeler kullanılarak inşa edilirken, bazı modern evler bile ahşaptan yapılmıştır. Ahşabın yalıtkan nitelikleri ve estetik değerinin yanı sıra, ormanların yaklaşık %75’ini kapladığı Finlandiya’da en sürdürülebilir kaynaklardan biri olması tercih edilme nedenleri arasındadır. Finlandiya’da kütükten yapılan evler daha fazla karbondioksit emilimi sağlamakta, atmosfere daha az sera gazı salınımı yapılmaktadır ve artık malzemeler başka amaçlar için geri dönüştürüldüğünden, yapı malzemesi olarak kullanılmak üzere ahşap üretmek de oldukça çevre dostu bir alternatiftir.

Finlandiya İglo Evleri Nedir?

Finlandiya iglo evleri günümüzde daha çok turizm amaçlı konaklama birimleri olarak kullanılmaktadır. Helsinki’den kuzeye doğru giderken oldukça güzel Finlandiya cam evler bulunduğu görülmektedir. Büyük çoğunluğu tamamen inzivaya çekilmiş ormanın derinliklerinde yer alan Finlandiya Eskimo evleri arasında göllere yakın mesafede konumlananlar da mevcuttur.

Kutup dairesinin yaklaşık 250 kilometre kuzeyinde, Ivalo yakınlarında bulunan Kakslauttanen Arktik tatil köyü, Finlandiya’daki tüm cam iglo trendini başlatan en ünlü destinasyondur. Kuzey ışıklarını görme ihtimali çok yüksek olan Kakslauttanen Arktik tatil köyünde, haziran ve nisan ayları arasında hizmet verilmektedir. Kakslauttanen Arktik tatil köyünde kış mevsiminde Finlandiya cam evler tatili yapmak için 750 dolar ödeme talep edilirken, yaz aylarında rakam gecelik 470 dolara düşmektedir.

Kuzey ışıklarını görme olanağının yüksek olduğu Apukka tatil köyü, Rovaniemi’nin 16 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır ve bütün yıl boyunca hizmet vermekte olan köyde kışın gecelik 428 dolar, yazın ise 323 dolar ile en uygun ücretli Finlandiya buz evler tatili sunulmaktadır.

Ünlü Fin Mimarlar Kimlerdir?

Ünlü Fin mimarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Hugo Alvar Henrik Aalto
  • Aino Maria Marsio
  • Juha Leiviskä
  • Pauli E. Blomstedt
  • Juhani Pallasmaa
  • Aarno Ruusuvuori
  • Lars Sonck
  • Jaakko Tähtinen
  • Martti Välikangas
  • Waldemar Wilenius

Finlandiya’da Ev Fiyatları Nasıldır?

Finlandiya’da ev fiyatları şehir merkezinde 1 yatak odalı kiralık daire için ortalama 822 euro, merkez dışında ise 669 eurodur. Finlandiya’da 3 yatak odalı şehir merkezindeki bir dairenin ortalama kirası 1.171 euro ve merkez dışında ise 931 eurodur. Şehir merkezindeki Finlandiya evleri fiyatları metrekare başına 4.657 euroya gelirken, merkez dışında metrekare fiyatı ortalama 2.831 eurodur. Türkiye’ye kıyasla Finlandiya’da ev kiraları ortalama ücreti %284.62 daha yüksektir.

Finlandiya’da satılık ve kiralık ev fiyatları evin konumuna, büyüklüğüne, tipine ve sunulan ulaşım olanaklarına bağlı olarak değişmektedir.

Helsinki’de Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Helsinki’de farklı özellikteki evler için ortalama satılık fiyatları verilmelidir. Ev fiyatlarının artmasına neden olan faktörlerden bahsedilmeli ve Helsinki ‘de ev satılık fiyatlarının nerede yüksek nerede düşük olduğu bilgisi verilmelidir.

Helsinki ev fiyatları ölçeğinde yapılan değerlendirmelere göre, kalıcı olarak ikamet etmeyi düşünen kişiler için, ev satın almak genellikle kiralamaktan daha ucuz bir seçenektir. Helsinki’de en uygun fiyatlı evler metrekare başına ortalama 4.000 euroya mal olmaktadır. Helsinki ev fiyatları özellikle Alppiharju, Kallio, Kulosaari, Lauttasaari ve Vallila gibi şehrin kalbini çevreleyen mahallelerde yüksektir. Aivopuisto ve Ullanlinna’daki evler için metrekare başına ortalama 9.100 euro ödenirken, Jakomäki ve Alppikylä’da metrekare başına ortalama 4,693 euro ödeyerek ev sahibi olmak mümkündür.

Helsinki Ev Kiraları Ne Kadardır?

Helsinki ‘de farklı özellikteki evler için ortalama kiralar verilmelidir. Ev kiralarının artmasına neden olan faktörlerden bahsedilmeli ve Helsinki ‘de kiraların nerede yüksek nerede düşük olduğu bilgisi verilmelidir.

Helsinki ev kiraları şehir merkezinde 1 yatak odalı daire için ortalama 1.047 euroyken, merkez dışında 832 eurodur. Helsinki’de şehir merkezinde 3 yatak odası olan bir daire 2.053 euroya kiralanırken, merkez dışında 1.396 eurodur. Kallio gibi Helsinki şehir merkezinin yakınında bulunan Sörnäinen ve Vallila mahallelerinde de kira bedelleri oldukça yüksektir. Kira bedelleri evdeki oda sayısına, evin konumuna, merkezi bölgelere uzaklığına göre değişiklik göstermektedir.

Yabancı Ülke Vatandaşları Finlandiya’da Ev Satın Alabilir Mi?

Evet, yabancı ülke vatandaşları Finlandiya’da ev satın alabilmektedir.

Finlandiya hükümeti tarafından mart ayında kabul edilen yeni mevzuatın bir parçası olarak, yabancı sakinlerin 1 Ocak 2020’den itibaren Finlandiya’da gayrimenkul satın almak için izin almaları gerekmektedir. Finlandiya’da ev satın almak isteyen kişiler tarafından elektronik ortamda Finlandiya Savunma Bakanlığı’na başvuru yapılması zorunludur.

Ev Almak İçin Finlandiya’ya Nasıl Gidilir?

Ev almak için Finlandiya’ya gitmek isteyen kişilerden umuma mahsus pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekmektedir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaportlara sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Finlandiya’ya yapacakları seyahatlerde vize alma zorunluluğuna tabi değillerdir.

Finlandiya Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Finlandiya Schengen vizesi VFS Global aracı kurumu veya Vizem.net üzerinden alınabilmektedir. Finlandiya vize başvurusu için gerekli evrakların hazırlanmasının ardından akredite acenteler ve Finlandiya vize başvuru merkezleri üzerinden başvuru yapılabilmektedir.

Finlandiya vize başvuru işlemleri konusunda tek karar merci Türkiye’deki Finlandiya dış temsilcilikleridir. Konsolosluk vize birimleri tarafından onaylanan Finlandiya vize işlemleri yeniden başvuru yapılan merkeze gönderilmekte ve başvuru sahibi pasaportunu tekrar bu adresten alabilmektedir.

Son 59 ay içerisinde Schengen vizesi almış kişilerin başvuru merkezine gelmesine gerek kalmadan, sadece gerekli vize evraklarını Vizem.net merkez ofisine göndererek Finlandiya Schengen vize işlemleri tamamlanabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir