Vücut doğal olarak diğer amino asitlerden glisin üretir, fakat aynı zamanda protein açısından zengin gıdalarda bulunur ve bir besin takviyesi olarak kullanılabilir. Proteinin bileşeni olmasının yanı sıra, bu amino asit başka etkileyici sağlık yararlarına da sahiptir.
Glisin ne işe yarar?
Vücudun glutatyonu yapmak için kullandığı üç amino asitten biridir. Glutatyon, vücudun en önemli ve en etkili antioksidanlarından biridir.
Yeterince glisin amino asidi olmadan vücut, oksidatif stresin kontrol altına alınmasını zamanla olumsuz yönde etkileyebilecek daha az glutatyon üretir.
Ayrıca, glutatyon seviyeleri doğal olarak yaşla birlikte azaldığından, yaşlandıkça glisin eksikliği ortaya çıkabilir ve bunu tamamlamak sağlık için gereklidir.
Kreatinin bileşenidir
Bu amino asit ayrıca vücudun kreatin adı verilen bir bileşik yapmak için kullandığı üç amino asitten biridir.
Kreatin, ağırlık kaldırma ve sprint gibi kısa süreli aktivitelerde kaslara hızlı şekilde enerji sağlar. Direnç eğitimi ile kombine edildiğinde, kreatin takviyesinin kasın büyüklüğünü ve gücünü arttırdığı belirtilmektedir. Ayrıca, kemik sağlığı, beyin fonksiyonu ve Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik durumlar üzerindeki yararlı etkileri için de çalışılmıştır. Vücut doğal olarak kreatin üretebilirken ve besinlerden elde edilebilirken, glisin eksikliği, kreatin üretimini azaltabilir.
Kolajenin ana amino asitidir
Kolajen, yüksek miktarda glisin içeren yapısal bir proteindir. Aslında, kolajen içindeki her üç ila dördüncü amino asitten biridir.
Kolajen vücuttaki en bol proteindir. Kas, deri, kıkırdak, kan, kemik ve bağlar için güç sağlar. Kolajen ile takviyenin cilt sağlığına yararlı olduğu, eklem ağrısını hafiflettiği ve kemik kaybını önlediği belirtilmektedir.
Bu nedenle, vücudun kolajen üretimini desteklemek için yeterli glisin almak önemlidir.
Uyku kalitesini iyileştirir
Glisin görevlerinden biri, beyinde sakinleştirici bir etkiye sahip olmasıdır ve çekirdek vücut sıcaklığını düşürerek uykuya dalmaya yardımcı olur.
Uyku sorunları olan kişilerde yapılan araştırmalar, yatmadan önce 3 gram glisinalmanın, uyku süresini uzattığı, uyku kalitesini artırdığı ve bilişi geliştirdiğini belirtmiştir.
Karaciğeri alkole bağlı hasardan korur
Çok fazla alkol özellikle de karaciğerde zararlı etkilere neden olur. Araştırma bu amino asitin, inflamasyonu önleyerek, karaciğerdeki alkolün zararlı etkilerini azaltabileceğini belirtmektedir.
Alkol kaynaklı karaciğer hasarı olan sıçanlarda yapılan bir çalışmada, karaciğer hücre sağlığı, bir kontrol grubuna kıyasla iki hafta boyunca glisin içeren bir diyetle beslenen bir grupta % 30 daha hızlı bir şekilde geri döndü.
Umut verici buluntulara rağmen, alkol kaynaklı karaciğer hasarı üzerindeki etkileri ile ilgili çalışmalar hayvanlar ile sınırlıdır ve insanlar için çıkarımda bulunulamaz.
Kalbi korur
Araştırmalar glisin faydalarından birinin kalp hastalığına karşı koruma sağlaması olduğunu göstermektedir. Yüksek miktarlarda ateroskleroz, arterlerin sertleşmesi ve daralması ile bağlantılı bir bileşiğin birikmesini önler.
Bu amino asit, vücudun kan akışını arttıran ve tansiyonu düşüren önemli bir molekül olan nitrik oksit kullanma yeteneğini de geliştirir.
Kolesterol düşürücü ilaçları da hesaba katarak, araştırmacılar daha yüksek glisindüzeyine sahip kişilerde daha uygun bir kan kolesterol profili gözlemlediler.
Dahası, yüksek şekerle beslenen farelerde bu amino asitin, kalp hastalığının çeşitli risk faktörlerini azalttığı bulunmuştur.
Fazla miktarda şeker yemek ve içmek kan basıncını yükseltir, kandaki yağ seviyelerini artırır ve karın çevresinde tehlikeli yağı fazlalaştırır – bunların tümü kalp hastalığına neden olur.
Tip 2 diyabete faydalıdır
Tip 2 diyabet, düşük glisin düzeylerine yol açabilir. Bu rahatsızlık yetersiz insülin salgılanması ile karakterize edilen bir durumdur, bu da vücudun yeterli insülin üretmediği veya insüline uygun şekilde tepki vermediği anlamına gelir.
İlginç bir şekilde, bu amino asitin diyabetsiz kişilerde insülin cevabını arttırdığı belirtilmiş, takviyelerinin, tip 2 diyabetli kişilerde bozulmuş insülin yanıtını artırabileceği öne sürülmüştür.
Daha yüksek seviyelerde glisin, yaşam tarzı gibi durumla ilişkili diğer faktörleri hesaba kattıktan sonra bile, tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilidir.
Kas kaybına karşı korur
Bu amino asit, kas kaybı, yaşlanma, yetersiz beslenme ve vücudunuz stres altında olduğunda, örneğin kanser veya ciddi yanıklar ile ortaya çıkan bir durumu azaltabilir.
Kas erimesi, kas kütlesinde ve gücünde zararlı bir azalmaya yol açar, bu da fonksiyonel durumu azaltır ve diğer potansiyel olarak mevcut hastalıkları komplike hale getirebilir.
Amino asit lösin kas yıkımını güçlü bir şekilde önlediğinden kas kaybı için bir tedavi olarak çalışılmıştır. Bununla birlikte, kas-harcanma koşulları sırasında vücutta birkaç değişiklik, kas büyümesini uyarmak için lösinin etkinliğini bozar.
İlginç bir şekilde, kanser gibi kas israfı koşulları olan farelerde, araştırma glisinin kas gelişimini uyarabildiğini gösterirken, lösinin bunu yapmadığını da belirtmiştir. Bu nedenle, çeşitli koşullar altında kas kaybını önleyerek sağlığı olumlu etkiler. Yine de, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Glisin Nasıl Alınır?
Glisin, ette, özellikle sert kesimlerde değişen miktarlarda bulunur. Ayrıca, kıvamı arttırmak için çeşitli gıda ürünlerine eklenen kolajenden yapılmış bir madde olan jelatinden de alabilirsiniz
Bu amino asitin alımını artırmanın daha pratik yolları şunlardır:
Yiyecek ve İçeceklere Ekleyin
Glisin, kapsül veya toz halinde bir besin takviyesi olarak temin edilebilir. Eğer hap almaktan hoşlanmıyorsanız, toz şekli suda kolayca çözülür ve lezzetli bir tada sahiptir.
Aslında, ismi Yunanca “tatlı” kelimesinden türetilmiştir. Toz şeklini şu yiyeceklere ekleyerek tüketebilirsiniz:
- Kahve ve çay
- Çorbalar
- Yulaf ezmesi
- Protein karışımları
- Yoğurt
- Puding
Kolajen takviyesi alın
Glisin, kolajen, kemik, deri, bağ, tendon ve kıkırdak gibi bağ dokusunun ana yapısal proteini olan ana amino asittir. Buna göre, kolajen protein takviyeleri alarak da alımını artırabilirsiniz.
Glisin Güvenli mi?
Glisin ile takviye uygun miktarlarda güvenlidir. Çalışmalar, ciddi yan etkiler olmaksızın, birkaç hafta boyunca günde 90 gram kullandı. Karşılaştırma için, çalışmalarda kullanılan standart doz günde yaklaşık 3-5 gramdır.
Sonuç olarak;
Glisin, birçok etkileyici sağlık yararına sahip bir amino asittir. Vücudun glutatyon, kreatin ve kolajen gibi önemli bileşikler yapmak için bu amino asite ihtiyacı vardır.
Bu amino asit karaciğeri alkol kaynaklı hasardan korur ve uyku kalitesini ve kalp sağlığını iyileştirir. Ayrıca tip 2 diyabetli insanlara faydalıdır ve kas kaybına karşı koruma sağlar.