istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Kıbrıs Üniversite Rehberi – Bölüm 1

Üniversite sınavına hazırlandınız, ve istediğiniz bölümü, istediğiniz puana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde buldunuz. Hangi üniversiteyi seçeceğinizi bilmiyorsunuz, yaşamı bilmiyorsunuz ne yapardınız?

Bilen birilerine sormak ilk seçeneğiniz ve internetten aramak ikinci seçeneğinizse doğru yerdesiniz. Kıbrıs üniversite bilgileri edindikten sonra aklınızda kalabilecek öğrencilerin yaşam koşulları hakkındaki sorularınızı giderebileceğiniz, Kıbrıs’ta öğrenci hayatı makalemizi de okuyabilirsiniz.

  • Kıbrıs’ta Üniversite Seçimi

Kıbrısta üniversite seçerken dikkatli olmanız önemlidir. Seçtiğiniz üniversiteleri sadece ücretlerine göre seçerseniz büyük bir hata yaptığınızı adaya geldiğinizde anlayacaksınızdır. Kıbrıs’ta üniversite ücretleri değil yaşam koşullarının ve kalacak yer probleminin asıl ücret kalemini oluşturduğunu mutlaka aklınızda bulundurun. Kıbrıs’ta üniversitelere acentalık yapmakta olan ve kendisi de Kıbrıs’ta üç ayrı üniversitede okuduğu için tecrübeli olan bir arkadaşımızdan bizim için üniversiteleri yorumlamasını istedik. İşte sizin için hazırladığımız Kıbrıs üniversite rehberi:

Öncelikle bu yorumlarımızın tamamen subjektif olduğunu fakat hazırlayan arkadaşımızın bu üniversitelere öğrenci sağlamakta olan acentalardan birisi olduğunu, birçoğunu yakından bildiğini ve hiçbir üniversitenin reklamını yapma amacı ile değil, sizlere yardımcı olmak amacıyla bu bilgileri yazdığını unutmayalım.

Bu yazılar müthiş bir dobralık ile yazılmış olup, viral olma amacı güdülmemektedir.

  • Doğu Akdeniz Üniversitesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi yani DAÜ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk üniversitesi olması özelliği ile isim yapmış köklü bir üniversitedir. Bu üniversite yarı devlet yarı vakıftır ve vakfın da devlet bağlantısı olduğunu belirtmek isteriz. Bu üniversitenin Magusa’da olması üniversitenin yerinin bizim açımızdan en iyi üniversite şehrinde olması anlamına gelmektedir. Yurt ve ev kiraları ucuz olmayıp KYK bulunmaktadır. Okul içindeki özel yurtlar oldukça pahalıdır. Üniversitenin kendi yurtları ise uygun fiyatlı sayılabilir. Okulun kendi sistemine gelince; tabiri caizse dananın kuyruğu burada kopmakta. Bu üniversitede “warning” sistemi mevcut yani bir kez ortalamanız düştüğünde üstten sadece iki ders alabilmektesiniz. Bir kez warning yediğinizde ise ortalamanızı yükseltene kadar daha önceden almış olduğunuz dersleri tekrar almanız gerekmekte ve bunu yapamadığınızda tekrar aynı duruma düşmektesiniz. Hocaları ise genelde oldukça kaba ve umursamazdır. Çoğunun siyasi ve bürokrat çevresi olduğu için şikayetleriniz dikkate alınmaz, üniversite hükümetin çoğu zaman etki altındadır. Eğitim seviyesi diğer üniversitelerden ağır olarak dursa da hocalar ile yaşayabileceğiniz muhtemel iletişim sorunları ile çokta yararlanabileceğinizi sanmıyoruz.

Sonuç: Doğu Akdeniz Üniversitesi oldukça güzel dostluklar kurulabilecek, güzel bir şehirde, güzel bir üniversite olmasına karşın üniversitenin sistem sorunları ve problemli hocaları bulunduğunu unutmayınız.

  • Yakın Doğu Üniversitesi

Yakın Doğu Üniversitesi, 1988 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da kurulmuş özel bir üniversitedir. Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa merkezden birkaç kilometre uzaktadır. Üniversitenin servisleri belirli bir saate kadar vardır fakat servisler İstanbul metrobüslerini aratmayacak derecede sıkışık olup, servis sayısının azlığı nedeniyle üniversitenin düzenli olarak tepki aldığı bilinmektedir. Lefkoşa’da ev fiyatları pahalıdır ve okula gitmek için ya aracınız yada servis durakları kullanacağınız için servis duraklarına yakın ev tutmak zorunda olduğunuzu unutmayınız. Üniversitenin içindeki yurtlar pahalıdır. KYK mevcut değildir ve üniversite içerisinde kalmak isterseniz tercih edebileceğiniz ucuz yurtlar ise berbat durumdadır. Adadaki en pis üniversite olma ünvanını da yine bu üniversiteye vermekteyiz. Cimrilikten tuvaletlerde tuvalet kağıdı değil sabun dahi bulamayacağınızı biliniz.

Eğitim olarak adadaki diğer üniversiteler kadar başarılı sayılmayan bu üniversite, sağlık alanında ise aksine adanın en donanımlı hastahanesine sahip olması ve hocaları ile kurabileceğiniz iletişim sayesinde dileyen öğrenciler için iyi bir eğitim olanağı sağlayabilmektedir.

Siyasi anlamda PKK’lıların beşiği olarak bilinen bu üniversite, 2013 yılından beri bu özelliğini yitirmeye başlamış ve daha rahat edilebilir duruma gelmiştir. Fakat yine de hala aktif olduklarını bilmelisiniz.

Bu üniversitenin parolası PARA’dır. Evet, yanlış okumadınız bu üniversitenin parolası PARA’dır. Üniversitenin içindeki yurtlardan tutun, kantinlere kadar herşey üniversiteye aittir. Dışarıdan paketçiler ile yemek söylenmesi yasak olup, üniversitede yediğiniz her yemek üniversiteye ait restoranların mutfağından çıkmaktadır. Para kazanmak, kapitalizm ve öğrenci ticareti üzerine bu üniversitenin üzerine laf söylenebileceğini sanmıyor ve tez konusu olabileceğini belirtiyoruz.

Sonuç: Ulaşım sorunu, Lefkoşa’da barınak sorunu, tuvaletlerdeki temizlik problemi vs. sorunları aşıldığında rahat edebilirsiniz. Diplomaya ulaşma şansınızın yüksek olduğunu unutmayınız.

Yazımızın devamına Kıbrıs Üniversite Rehberi – bölüm 2’den ulaşabilirsiniz.

https://aktuel10.com/kibris-universite-rehberi-2

 

Bir yanıt yazın