Teknolojik aletlerin çocukları tesiri altına aldığı bu çağda sokakta oynanan oyunlara olanak verilmelidir. Telefon, tablet ve televizyon bağımlısı olup bireyselleşmeye mahkûm çocukların akranlarıyla oyunlar oynayarak sosyalleşmesi gerekmektedir. Doyumsuzluk kavramının etkilerini her gün daha kuvvetli hissetmekteyiz. Çocuklarda doyumsuzluğu daha çok oyuncak konusunda yaşıyoruz. Geleneksel çocuk oyunları bu konuda da fayda sağlıyor. Kullanılan oyuncaklar doğada kolayca bulunabilen malzemelerden yapılabilmektedir. Çocuğa kendi oyuncağını kendisinin yapmasına fırsat sunar. Birçok alanda da çocukların gelişimlerine destek sağlamaktadır.
Geleneksel Çocuk Oyunlarının Gelişimlerine Katkıları Nelerdir?
Bu oyunlar çocukların fiziksel gelişimine, kişilik gelişimine, dil gelişimine ve zekâ gelişimine katkı sağlamaktadır. Fiziksel gelişimine katkısı sağlar çünkü birçok oyun sokakta koşarak zıplayarak oynanır. Oyunların genelinde bütün vücut aktif haldedir. Kendi oyuncaklarını kendilerinin yapmasına fırsat vermesi el becerilerinin gelişmesini sağlar. Kişiliklerinin gelişmesinde göz ardı edilemeyecek desteği vardır. Oyunların sonunda kazanmak da kaybetmek de var ve bunu kabul gören olgunluğu gösterebilirler. Akranlarıyla aynı oyuncağı, aynı oyun alanını ve oyunun verdiği mutluluğu paylaşmayı öğrenirler. Küçük şeyler ile mutlu olmanın tadına varırlar. Sıra ile oynanan oyunlar vardır ve sabırla sırasını beklemeyi öğrenirler.
Kuralları Oyunlarla Öğreniyorlar
Oyunların çeşitli kuralları vardır ve kurallara uymayı öğrenirler. Çocuk kurallara uymazsa mızıkçılık yapacağını ve oyun dışında kalacağını bilir. Koşuşturmalı oyunlarda yanlışlıkla bir arkadaşına zarar verdiyse özür dilemeyi yerinde öğrenir. Oyuncağını kendisiyle paylaşan arkadaşına teşekkür etmeyi öğrenir. Gurupça oynanıp gurupça kazanılacak oyunlarda takım ruhunu yaşar. Çocuklara birlik beraberlik duygusunu aşılar. Çocukların dil gelişimine de katkı sağlar geleneksel çocuk oyunları. Bazı oyunlarda grup olmak için tekerlemelerle sayışırlar. Bazı oyunların kendine has şarkıları vardır ve bunları ezberlerler. Düşünerek hamle yapmayı gerektiren zekâ oyunları vardır. Farkında olmadan strateji geliştirmeyi öğrenirler.
Gelişimi Destekleyen Geleneksel Çocuk Oyunlarına Bazı Örnekler
Fiziksel Gelişimi Destekleyen Oyunlar: Yakar Top, Mendil Kapmaca, Seksek.
Dil Gelişimini Destekleyen Oyunlar: Yağ Satarım Bal Satarım, Bezirgân Başı.
Zekâ Gelişimini Destekleyen Oyunlar: Dokuztaş, Üçtaş.