istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Tip-2 Diyabete Çözüm Mü? 800 Kalori Diyeti

Tip-2 Diyabete Çözüm Mü? 800 Kalori Diyeti

Tip-2 Diyabet Tedavisi

İngiltere’de binlerce tip-2 diyabet hastası çok düşük kalorili diyetlerin hastalıklarını geriletmesini umuyor.

Pilot çalışmada binlerce kişi diyetlerini çorba ve sıvı karışımlardan oluşan 800 kalori ile sınırlı tutmayı planlıyor. Geçen sene denendiğinde katılımcıların hemen hemen yarısının hastalıklarında iyileşme gözlemlendi. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi(NHS) bu çalışmayı tip-2 diyabet riski taşıyan bireyleri de katarak genişletmek istiyor. İngiltere Sağlık Sistemi(NHS)’in bütçesinin %10’unu diyabet hastası bireylerin tedavisine harcandığı belirtiliyor. 5000 kişiye yakın bireyin çalışmaya katılması beklenirken, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi(NHS) katılımcılara takip döneminde destek vermeyi planlıyor.

 

İngiltere’de 10 diyabet hastasından 9’unun diyet ve yaşam tarzı ile bağlantılı olduğu belirtilen tip-2 diyabet hastası olduğu bildiriliyor. Tip-1 diyabet ise aşırı kilodan ve inaktiviteden bağımsız olarak otoimmün bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

298 kişinin katılmış olduğu güncel bir çalışmada katılımcılardan birisi 25 kilogram zayıfladı ve diyabet hapına artık ihtiyaç duymuyor. North Ayshire Largs’ta ikamet etmekte olan Isobel Murray, 17 haftalık yalnızca sıvı diyetini uygulamakta ve günde 200 Kalori içeren saşeleri su ile karıştırıp sıvı çorba yada karışım hazırlayarak beslendi.

Kilo verdikten sonra diyetisyenlerin verdiği sağlıklı ve katı yiyeceklere geçiş yapan Isobel, sıvı ile beslendikten sonra katı ile beslenmenin biraz zor olduğunu belirtti. “Biraz gaza gelmelisiniz, ve buna hazır olmalısınız fakat kendini güçlü hisseden herkes bu diyeti uygulayabilir” diye de ekledi.

Fayda Gören Hastalar

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nin diyabet ve obezite direktörü Prof. Jonathan Valabhji, diyetin zor olduğunu ve herkese uygun olmadığını belirtti. “Fakat bu programların İngiltere Ulusal Sağlık Sisteminde uygulanabilirliği ve kimlerin fayda sağlayıp sağlamayacağını görmek açısından çalışma yapmaya değer olarak olarak görmekteyiz” diye ekledi. Tip-2 diyabet genetik olarak olabilse de aşırı kilo ve obezite ile güçlü şekilde ilişkilendirilmektedir. Her üç yetişkinden 2’si ve 3 çocuktan 1’i aşırı kilolu ve bu durumun, hastalığın oranlarının artmasına neden oluyor.

Peki Tip-2 Diyabet Nedir?

Kanda glukoz seviyelerinin aşırı artmasına sebep olan yaygın bir hastalıktır. İnsülin denilen hormonun neden olduğu bir problemdir. Tip-2 diyabetin semptomları aşırı susama, sık tuvalet ihtiyacı ve yorgunluk olabilir. Bütün bunların sebep olduğu problemler göz, damar ve sinirlerde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

Yapılan çalışmalarda diyet yapılarak ve pankreası çevreleyen yağ dokusu azaltılarak, pankreasın düzgün şekilde çalışmaya başlayıp insülin salgılanmasının düzene girdiği gözlemlendi.

Şunu da belirtmek isteriz ki uzmanlar, destek alınmadan düşük kalorili diyetlere başlanmaması gerektiğini savunuyor ve dikkatli olunmasını öneriyorlar.

(Bu makale BBC’den kendi çevirimizdir.)

 

Bir yanıt yazın