istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Neden Balinalar Avlanır?

Sanayi amaçlı balina avının tarihçesi çok eskilere dayanır. İspanya'nın Bask bölgesindeki halk 11.yüzyıldan beri balina avına çıkıyor. Japonya ve Kuzey Amerika'da is balina avı 17.yüzyılda başladı.

Balina avlamanın ve öldürmenin en önemli nedeni balinanın vücudunu kaplayan yağdır ve bir mavi balinadan 20 tona aşkın balina yağı elde edilebilir. 19.yüzyıl ortalarına kadar yağa ihtiyaç duyulan pek çok alanda, başta aydınlatma olmak üzere, dericilikte, demircilikte, dokumacılıkta, sabun yapımında ve yemeklik yağ üretiminde balina yağı kullanılırdı. Şimdilerde ise balinalar yine avlanmaya devam ediyor. Kimisi eti için kimisi spor adına hala buna devam etmektedir.

Yıllarca Greenpeace gibi doğayı korumaya kendini adamış insanların kurduğu platformların yaptığı eylemler bile bu kıyımı durduramadı. Bu avcılığının M.Ö 3000 yılına kadar dayandığı bilinmektedir. Avcıların sert kışa hazırlık olsun diye hala bu eylemlere devam etmeleri balinaların neslinin tükenmesi adına kesinlikle bu amaca hizmet ediyormuş gibi gözüküyor. Balinanın avlanması zor olduğu için eti hala lüks tüketime dahil edilerek satılmaya devam etmektedir. Çıkarılan uluslararası yasalar bile bunlara engel olamamakta hala kaçak balina avcılığı  devam etmektedir.

Bunun son bulması için ülkelere yapılan baskılar sonuçsuz kalmakta hala bazı ülkeler balina avı yasağına uymamaktadır. Kaçak avcıların yaptığı avlarda 50 yıllık bir süreçte 1.5 milyon balinayı öldürdüğü düşünülmekte hala avlanan balinaların nüfuslarında ciddi azalma meydana gelmektedir. Yakında hiç bir balina nüfusunun kalmayacağını öngören doğayı koruma adına çalışan sivil toplum örgütleri ülkelerdeki eylemlerine devam etmektedir. Hatta bazen ekranlara gelen haberlerde kendi tekneleriyle kaçak balina avcılığı yapan denizcilere baskın yaparak onların teknelerine haklı bir davranış olarak saldırdıkları görülmektedir.

Hala bu yasağı hükümet yoluyla delen bazı ülkeler vardır. Bu ülkelerde balina avı Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonun yaptığı baskılara rağmen devam etmektedir. Soyları tükenmekte olan 200 ton ağırlığına varabilen mavi balinalar  kesinlikle avlanması yasak olan türler arasındadır.

Bu türü avlayanları ciddi cezalar beklemektedir hatta yakınlarda Japonya’da hamile balina  öldürüldüğü tespit edilmişti ve bu balinaların sayısının 300’e yakın olduğu bildirilmişti. İzlanda , Japonya , Norveç gibi ülkeler ise hala balina avına devam etmekte ve soyları tükenen balina türlerini bile avlamaktadır. Bu ülkelerden İzlanda ve Norveç bu kıyımın abartıldığını ve balina avının bir gelenek olduğunu öne sürüyorlar.

Bir yanıt yazın