istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Anjiyo ve Bypass Cerrahisinde Egzersiz ve Fizyoterapi Bölüm -1

Anjiyo ve Bypass Cerrahisinde Egzersiz ve Fizyoterapi Bölüm -1

Koroner Kalp Hastalığı

Koroner Kalp Hastalığı (KKH), kalp kasına oksijen den zengin kan gelişinin yetersiz olduğu bir dizi birbirine bağlı sendromları tanımlamak için kullanılan spesifik olmayan terimdir. KKH’ya başlıca örnekler anjina pektoralis veya göğüs ağrısı, akut miyokardil infarktüs veya kalp krizidir.

Koroner Kalp Hastalığının Teşhisi

1.Elektrokardiyografi (EKG)2.Efor testi
3.Renkli Doppler Ekokardiografi
4. EKG ve tansiyon holteri

5.Koroner anjiyografi
6.Elektrofizyolojik çalışma

KKH’nın patogenezi bir veya daha fazla koroner arterin kısmi veya tam olarak tıkanmasıdır.Bu şartlar altında kan akımı azalır.Tipik olarak bu,oksijen ve diğer besinlerin kalp kasına yetersiz gelişi ile sonuçlanır.Miyokardiyal
enerji ihtiyacının, gelen enerji miktarını geçtiği bu duruma miyokardal iskemi denir.Sonuç olarak iskemik
kalp hastalığı,KKH’ya kesin bir alternatif olarak sayılabilir.

Nedenleri

-Yaş
-Cinsiyet
-Ailede KKH öyküsü(Kalıtımsal)
-Yüksek tansiyon
-Sigara kullanımı

-Şeker hastalığı(Diyabet)
-Stress,kilo
-Egzersiz eksikliği, hareketsizlik

Koroner Ateroskleroz

Koroner arterlerin duvar ve iç hatlarındaki ilerleyici değişiklikler koroner kalp hastalığının önemli haber- cileridir. Koroner arter hastalığı olarak bilinir,görülen değiş

iklikler koroner arter intimasının kalınlaşması, yağ dokusunun aşırı depolanması endotel içinde fibröz hücresel atıklar ve kalsiyum tuzlarının bulunmasını içerir.

İntima tabakasının kalınlaşması arter duvarlarının elastikiyetini azaltırken plaklar arter lümeninin içine doğru girerler. Sol koroner arter, sağ koroner arterden daha sık etkilenir ve sonuçta koroner damarların bu sertleşmesi ve daralması sol ventrikül, apeks, interventriküler semptum ve atriumların ön yüzeyine olan kan akımını kesintiye uğratır; koroner kalp hastalığının kronik tıkayıcı sendromları meydana gelebilir.

Koroner Arter Hastalığı Bulguları

-Anjina Pektoralis (Göğüste sıkışma hissi)Rahatsızlık lok

alize olmayıp kola ve umblikus ile alt çene arasına yayılabilen tarzda
-Yanma
-Basınç hissi
-Yorgunluk
-Nefes darlığı
-Kalp krizi

Koroner Arterdeki Daralma Tedavisi

Kullanılan ilaçlarla kalbin oksijen ihtiyacı azaltılmaya göğüs ağrısı giderilmeye çalışılır.Ancak kullanılan ilaçlar hiçbiri darlığı ortadan kaldırmaz.Koroner arterlerde daralmaya yol açan plaklar genellikle damar boyunca yaygın olarak değil,damarların belli ölgelerinde bulunur. Darlığı giderebilmek için iki tedavi seçeneği vardır.

1-Anjiyoplasti
2-Koroner arter Bypass cerrahisi

Anjiyoplasti

Anjiyoplasti de kasıktan veya koldan girilerek ucunda balon bulunan bir kateter darlık bölgesine yerleştirilir. Balon şişirilerek plak damar duvarına doğru yassılaştı rılarak darlık giderilmeye çalışılır. Bazen açılan bu damarın tekrar daralmaması ve açıklığının uzun süre devam etmesi için stent denilen kafes benzeri özel parçalar darlık bölgesine balonla beraber yerleştirilir.

Koroner Arter Bypass Cerrahisi

Koroner arter bypass cerrahisi ile tıkalı veya daralmış bölgesinin ilerisine, vücudun başka yerlerinden alınan
damarlarla yeni yollar oluşturulur. Böylece bozulmuş kan akımı yeniden sağlanmış olur.Bu ameliyat için hastanın
bacağından alınan safen ven, göğüs içinden alınan göğüs içi arteri, koldan alınan radial arter ve karın içindeki mide
arteri kullanılabilir. Koroner arter bypass ameliyatları kalp akciğer makinesi kullanılarak veya çalışan kalpte yapılabilir.

Kalp ameliyat sırasında durdurulur kalbin yapması gereken vücuda kan pompalama ve akciğerlerin gerçekleştirdiği kanın oksijenlenmesi işini bu makine yerine getirir. Hastalıklı koroner arterlere yeni damar baypasları yapılıp kalbe yeterince kan sağlandıktan sonra, önceden olduğu gibi pompalama işini, tekrar kalp yapmaya başlar. Bypas ameliyatı yada baypas ameliyatı olarak bilinen cerrahi çeşididir.

Genel anlamda bilgilerini verdiğimiz Koroner arter hastalığının egzersizlerini ve uygulanabilecek fizyoterapi yöntemlerini makalemizin ikinci bölümünde bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın