istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Stablecoin’leri Anlamak: Kripto Para Volatilitesinin Çözümü

Stablecoin kavramını keşfedin. Sabit paraların, günlük işlemlerde güvenilir para birimi biçimleri olarak kullanılacak volatilite sorununu nasıl ele aldığını öğrenin.

Stablecoin’leri Anlamak: Kripto Para Volatilitesinin Çözümü

Stabilcoinler Nedir ve Neden Popülerlik Kazanıyorlar?

Kripto para birimlerini birçok şey için kullanabiliriz. Bunları çevrimiçi alışveriş yapmak, 7Slots gibi web sitelerinde oyun oynamak ve hatta kripto banka kartlarıyla POS makinelerini kullanmak için kullanabiliriz. Ancak dijital para birimlerinin daha fazla yayılmasını engelleyen sorunların başında volatilite geliyor. Neredeyse herkesin bildiği BTC ve ETH gibi popüler para birimlerinin değeri çok değişkendir: Sadece bir saat içinde milyoner olabilirsiniz veya iflas edebilirsiniz. Stablecoin’ler bu sorunu çözmek için geliştirildi ve bu yazıda bunların ne olduğunu açıklayacağız.

The Volatility Problem

At the time of this article, “why did bitcoin price drop today” was one of the top searches on Google. Moreover, this situation has been going on for a long time: Bitcoin’s price can increase or decrease by 50% in just 24 hours. This is also true for other popular cryptocurrencies such as ETH, BCH and DOGE. For example, if you purchase 10 ETHs for 1,000 Yen, you can earn 2,000 Yen tomorrow, but you can also lose 1,500 Yen the next day. The sudden change in the prices of cryptocurrencies is called “volatility”, and the more dramatic the price change, the higher the volatility rate. This can turn into an advantage if you are using cryptocurrencies for investment purposes because sudden price increases can make you suddenly rich. But for the same reason, you can also suddenly go bankrupt. The volatility problem is one of the most important problems preventing the use of cryptocurrencies in daily life and replacing Fiat currencies. If the value of the Japanese Yen decreased by 50% in one day, for example, no one would think of using it in everyday life, would they? The same problem occurs with cryptocurrencies.

Çözüm: Stabilcoinler

Bu sorunu çözmek için stabilcoinler geliştirildi. Adından da anlaşılacağı gibi, bu kripto para birimleri “istikrarlıdır”, yani fiyatları rastgele artmaz veya düşmez. Bunun nedeni stabilcoinlerin gerçek bir rezerv varlığına bağlı olmasıdır. Bu varlık USD, EUR, altın veya petrol olabilir; önemli olan gerçek dünyada kullanılan gerçek bir varlık olmasıdır.

Örnek verirsek anlaşılması daha kolay olacaktır: Tether (USDT) şu anda piyasadaki en popüler stabilcoinlerden biridir. Piyasa fiyatlarına baktığınızda 1 USDT’nin her zaman 1 USD değerinde olduğunu ve bunun hiç değişmediğini göreceksiniz. Bundan bir gün, bir hafta, bir ay ve hatta bir yıl sonra bile değişmeyecek: Tether’in değeri USD’ye bağlı olduğundan 1 USDT her zaman 1 USD değerinde olacak. Elinizde 1.000 USDT varsa, bozdurduğunuzda her zaman 1.000 USD alırsınız.

Stabilcoinler, volatilitenin neredeyse kural olduğu bir piyasada güveni temsil ediyor. Kripto para birimlerinin günlük hayatta kullanılabilmesi için öncelikle “sıradan kullanıcıya” hitap etmesi gerekiyor. Oysa şu anda kripto piyasasının büyük bir kısmı birkaç gün içinde milyoner olmayı hedefleyen yatırımcılardan oluşuyor. Bu yatırımcılar kripto paraları bir para birimi olarak değil bir nevi hisse senedi olarak kullanıyor ve alıp satarak kar elde etmeye çalışıyorlar. Ancak kripto para birimlerinin hedefi bu değildi; bankacılık sisteminde devrim yapmak ve onun yerini almak üzere tasarlanmışlardı.

Stablecoin’ler bu rüyayı gerçeğe dönüştürebilir: fiyatları asla değişmediği için volatiliteye dayalı işlemlerde kullanılamazlar. Gerçek bir varlığa bağlı oldukları için kullanıcıların iflas etme endişesi duymalarına ya da bakiyelerinin gerçek değerini sürekli olarak yeniden hesaplamalarına gerek kalmıyor. Bir ürünün maliyeti 100 USD ise, onu 100 USDT karşılığında satın alabilirsiniz: basit. Bu özellikler aynı zamanda daha fazla kişinin kripto para birimlerine geçmesini sağlayarak pazarın genel olarak büyümesini de sağlıyor. Dolayısıyla, stabil paraların neden giderek daha popüler hale geldiğini anlamak kolaydır: tahmin edilmesi çok zor olan bir piyasada güvenilirlik sunarlar ve kripto para birimlerinin bir yatırım aracı yerine gerçek bir para birimi olarak kullanılmasına olanak tanırlar.

En Popüler Stablecoinler

2024 yılı itibarıyla en popüler ve değerli stabilcoinlerden bazıları şunlardır:

  • Tether (USDT) – Market Cap $ 103.56B
  • USD Coin (USDC) – Market Cap $31.26B
  • Binance USD (BUSD) – Market Cap $84.53M 
  • Terra USD (UST) – Market Cap $246.60M 
  • Dai (DAI) – Market Cap $5.35B

Piyasa değeri değerlerinin sürekli değiştiğini ve bunun da listedeki sıralamayı etkileyeceğini lütfen unutmayın. Örneğin bundan bir hafta sonra Dai 12 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşabilir ve listede dördüncü sıraya yükselebilir. Stabilcoin seçerken ne kadar süredir piyasada olduğuna ve toplam piyasa değeri büyüklüğüne dikkat etmenizi öneririz. Bu liste size tavsiye vermek için değil, fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca zaman zaman bazı stabilcoinlerin değerinin 1 USD’den biraz daha fazla (veya daha az) olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, bu makalenin yazıldığı sırada 1 USDC 0,99 USD’ye, 1 DAI ise 1,15 USD’ye eşdeğerdi. Bu basit düşüşler ve artışlar, söz konusu stablecoin’in piyasa değerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır ve sürekli değildir: sonuçta 1 USD’ye eşit olurlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir