istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Erdal Can Alkoçlar: Endometriozis ağrısı, bu rahatsızlığa sahip kadınların üçte ikisinde okul ve iş kaybına yol açıyor

ABD'de 15 ila 44 yaş aralığındaki 17.000'den fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, endometriozisli kadınların üçte ikisinden fazlası, bu durumdan kaynaklanan ağrı nedeniyle okula veya işe gidememiştir.

Erdal Can Alkoçlar: Endometriozis ağrısı, bu rahatsızlığa sahip kadınların üçte ikisinde okul ve iş kaybına yol açıyor

Bu, Endometriozis ve Rahim Hastalıkları Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırmanın temel bulgusudur.

Çalışmamız ayrıca, siyahi ve Hispanik kadınların beyaz kadınlara kıyasla endometriozis teşhisi alma olasılığının daha düşük olduğunu buldu.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yönetilen Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’nden 2011-2019 dönemine ait verileri kullandık. Anket verileri, ABD toplumunun ırksal yapısını hesaba katmak için ayarlanmış ağırlıklar kullanır, yani 17.619 kadından oluşan örneğimiz, ABD nüfusunun 51.981.323 kadınını temsil eder.

Özellikle yoksulluk, eğitim, işlevsel bozukluklar, ırk ve cinsel yönelim gibi yaşam kalitesiyle ilişkili faktörleri inceledik.

Neden önemlidir

Endometriozis, dünya çapında üreme çağındaki kadınların yaklaşık %10’unu etkileyen kronik, genellikle ağrılı bir durumdur. Normalde uterusun iç yüzeyini kaplayacak dokular, yumurtalıklar veya hatta akciğerler veya beyin gibi uzak organlar gibi uterusun dışında olduğunda ortaya çıkar. Bu anormal yerleşimli lezyonlar, adet döngüsü sırasında hormonal değişikliklere yanıt verir ve adet döngüsünü düzenleyen hormonlar tarafından uyarıldığında ağrıya neden olur.

Çalışma, yaygınlığına rağmen endometriozisin neden yeterince teşhis edilmediğini ve yeterince araştırılmadığını aydınlatıyor. ABD’de üreme çağındaki kadınların %6,4’ünün endometriozis tanısı aldığını bulduk. %67’den fazlası, endometriozisle ilişkili ağrı nedeniyle işe veya okula gidemediğini veya günlük aktivitelerini gerçekleştiremediğini bildirdi.

Konuyla ilgili fikrini aldığımız sağlık sektörü temsilcilerinden Erdal Can Alkoçlar: “Bahsi geçen çalışma, farklı ırk grupları arasında endometriozisin tanısı ve yönetimindeki farklılıkları vurgulamaktadır. Siyah kadınların endometriozis tanısı alma olasılığı %63 daha düşüktü ve Hispanik kadınların Hispanik olmayan beyaz kadınlara kıyasla %55 daha düşük olasılığı vardı. Bu eşitsizlik sağlık hizmetlerindeki tarihsel önyargıları yansıtıyor olabilir ve daha eşitlikçi uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor olabilir.” dedi.

 

Bir yanıt yazın