istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Baklanın Sağlığa Faydaları

Baklanın, tatlı bir lezzeti vardır ve fava fasulyesi adıyla da bilinen bu sebze tüm dünyadaki insanlar tarafından tüketilmektedir.

Baklanın Sağlığa Faydaları

Baklanın taneleri çok çeşitli vitamin, mineral, lif ve protein içerir. Motor fonksiyonun gelişmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi etkileyici sağlık faydaları sunar.

Bu yazıda, “baklanın faydaları”, “baklanın besin değeri” anlatılacaktır.

Baklanın Besin Değeri Nedir?

Küçük boyutlarına rağmen içerdiği vitamin ve minerallerin oranı yüksektir.

Özellikle, bitki proteinleri, folat ve diğer birkaç vitamin ve mineral bakımından zengindir. Ayrıca sindirim sağlayan ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan çözünebilir lif içerir.

Bir fincan (170 gram) pişmiş baklanın besin içeriği şöyledir:

  • Baklanın kalorisi: 187 kalori
  • Karbonhidrat: 33 gram
  • Yağ: 1 gramdan az
  • Protein: 13 gram
  • Lif: 9 gram
  • Folat: Günlük Değerin % 40’ı (DV)
  • Manganez: DV’nin % 36’sı
  • Bakır: DV’nin % 22’si
  • Fosfor: DV’nin % 21’i
  • Magnezyum: DV’nin % 18’i
  • Demir: DV’nin % 14’ü
  • Potasyum: DV’nin % 13’ü
  • Tiamin (vitamin B1) ve Çinko: DV’nin % 11’i

Buna ek olarak, tüm diğer B vitaminleri, kalsiyum ve selenyumu da az miktarda sağlar.

Baklanın Sağlığa Başlıca Faydaları

Baklanın faydaları parkinson
Bu sebze vücudun nörotransmiter dopamine dönüştüğü levodopa (L-dopa) bakımından zengindir.

Parkinson hastalığı dopamin üreten beyin hücrelerinin ölümüne neden olur, titreme, motor fonksiyon ile ilgili sorunlar ve yürüme zorluğu. Bu semptomlar genellikle L-dopa içeren ilaçlar ile tedavi edilir.

Bu nedenle, araştırma sınırlı olsa da, bu sebzeyi düzenli olarak tüketmek, Parkinson hastalığının semptomlarının azaltılmasında etkilidir.

Doğum kusurlarını önler

Baklanın folat içeriği yüksektir, folat sağlıklı fetal gelişimi destekleyen bir besin maddesidir.

Folat hücreleri ve organları oluşturmak için kritik rol oynar. Bebek bekleyen anneler, nöral tüp defektleri veya bebeğin beyninin ve omuriliğinin gelişmesi ile ilgili sorunları azaltmak için folatın takviye edilmesine ihtiyaç duyar.

Sadece bir kase (170 gram) baklanın folat için günlük alınması gereken değerin % 40’ını karşıladığı düşünüldüğünde bu sebzenin hamile kadınlar için mükemmel bir seçim olduğu anlaşılabilir.

Bağışıklık artırıcı besin maddeleri içerir

Bu sebzenin düzenli olarak tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle, antioksidan aktivitesini artırabilecek bileşikler bakımından zengindir.

Antioksidanlar vücudun bağışıklık savunması için kritiktir, çünkü hücre hasarına ve hastalığa yol açabilecek serbest radikallerle savaşırlar.

Bir test tüpü çalışması, insan akciğer hücrelerini bakla ekstraktlarıyla tedavi etmenin, antioksidan aktivitelerini % 62.5’e kadar arttırdığını bulmuştur.

Ek olarak, bu faydalı sebze, insan hücrelerindeki güçlü antioksidan glutatyonun yeteneğini artırır ve hücresel yaşlanmayı geciktiren bileşikler içerir.

Ancak, bu çalışmalar, izole hücreler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Baklanın insanlarda aynı bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olup olmadığı belirsizdir.

Kemik sağlığına faydalıdır

Baklanın kemik kaybını önleyebilen iki besin, manganez ve bakır açısından zengin olduğu bilinmektedir.

Kemik sağlığında kesin rolleri belirsizdir, ancak sıçan çalışmaları manganez ve bakır eksikliklerinin kemik oluşumunda azalmaya ve kalsiyum atılımının artmasına neden olabileceğini düşündürmektedir.

Ek araştırmalar, kalsiyum ve çinko ile birlikte manganez ve bakırın sağlıklı yaşlı kadınlarda kemik kaybını önleyebileceğini göstermiştir.

Anemi belirtilerini iyileştirir

Demir açısından zengin olan baklanın düzenli tüketimi, anemi belirtilerini azaltabilir.

Kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki oksijeni taşımasını sağlayan protein olan hemoglobin üretmek için demir gerekir. Bir demir eksikliği yorgunluk, zayıflık, baş dönmesi ve nefes darlığı ve özellikle anemiye yol açabilir.

Düzenli olarak baklanın ve diğer demir bakımından zengin bitkisel besinlerin tüketilmesi kandaki demir düzeylerini artırabilir ve anemi semptomlarını iyileştirebilir.

Ancak, bu sebze, turunçgiller veya biber gibi gıdalarda bulunan C vitamini ile daha iyi emilen bir demir formunu içerir.

Ayrıca, hemolitik anemi denilen farklı bir kan sorununa yol açabildiği için, glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği genetik bozukluğu olan kişiler için bu sebze önerilmemektedir.

Yüksek kan basıncını düşürür

Baklanın taneleri, kalp sağlığını geliştirebilecek besin maddelerinde yüksektir. Özellikle, kan damarlarını rahatlatacak ve yüksek tansiyonu önleyebilecek magnezyum ve potasyum içerirler.

Çeşitli çalışmalar göstermiştir ki, potasyum ve magnezyumda yüksek gıdaları öneren bir beslenme şekli olan DASH diyeti, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

Bakla gibi magnezyum ve potasyum açısından zengin diğer yiyeceklerin tüketilmesi, kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını geliştirir.

Bakla zayıflatır mı?

170 gram baklanın kalorisi 187’dir ve 13 gram protein ve 9 gram lif sağlar. Protein ve lif açısından zengin beslenenlerin tokluk duygusu artar, daha az kalori alırlar, bunlar da kilo verilmesini sağlar.

19 erişkinle yapılan küçük bir çalışmada, proteinin günlük kalori miktarının % 30’unu oluşturduğu bir diyetin, tokluk hislerini artırdığı bulunmuştur.

Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur

Baklada bulunan liflerin çoğu çözünürdür yani kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olurlar.

Çözünür lif, bağırsaklardaki suyu emerek, jel benzeri bir madde oluşturarak ve dışkıyı yumuşatarak sağlıklı bağırsak hareketlerini destekler.

Ayrıca kolesterolü vücudunuza bağlar ve kaldırır. Aslında, birçok çalışma, çözünür lifin hem sağlıklı yetişkinlerde hem de yüksek seviyelerde olanlarda kan kolesterol düzeylerinin düşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

53 sağlıklı erişkinde yapılan üç aylık bir çalışmada, günde iki gramdan fazla çözünür lif tüketenlerin “kötü” LDL kolesterolünde % 12.8’lik bir düşüş yaşadığını, daha az lif tüketen grubun ise LDL’lerinde anlamlı bir değişikliğe neden olmadığını bulmuştur.

Baklanın besin değeri yüksektir ve etkileyici sağlık faydaları sunar. Düzenli olarak tüketilmesi, Parkinson hastalığının semptomlarına yararlıdır, doğum kusurlarını önleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kilo kaybına yardımcı olabilir ve kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürür.

Bir yanıt yazın