istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Sırpça Çeviri – Sırpça Türkçe Çeviri

Sırpça, Sırplar tarafından kullanılan Sırp-Hırvat dilinin standartlaştırılmış halidir. Sırpça Sırbistan'ın, Bosna Hersek'in, Karadağ'ın ve Kosova'nın resmi dilidir.

Sırpça Çeviri – Sırpça Türkçe Çeviri

Aynı zamanda Hırvatistan’da, Kuzey Makedonya’da, Romanya’da, Macaristan’da, Slovakya’da ve Çek Cumhuriyeti’nde yaygın olarak konuşulmaktadır. Standartlaştırılmış Sırpça Sırp-Hırvat dilinin en yaygın lehçesi olan Shtokavian lehçesine dayanır. Bu lehçe aynı zamanda Hırvatça, Boşnakça ve Karadağ dillerinin temelini oluşturur. 2017 yılında Hırvatlar, Boşnaklar, Sırplar ve Karadağlılar bir ortak dil bildirgesi yayınladılar. Bu bildirge ile standartlaştırılmış Sıpça’yı ortak dil olarak kullanacaklarını ilan ettiler. Sırpça hem Kiril hem de Latin alfabelerinin kullanıldığı tek Avrupa dilidir. Sırpların Kiril alfabesi 1814 yılında Sırp dilbilimci Vuk Karadzic tarafından tasarlanmıştır. Sırpça’nın Latin alfabesi ise 1830’lu yıllarda Hırvat dilbilimci Ljudevit Gaj tarafından tasarlanmıştır. Sırpça çeviri yapabilecek kadar Sırpça öğrenmek oldukça zor olsa da Sırp alfabesini ve gramer kurallarını öğrendikten sonra bol pratik yaparak kolaylıkla başarılabilir.

Sırpça Türkçe çeviri yapabilmek için Sırpça’nın hem Kiril hem de Latn alfabesini öğrenmek gerekmektedir. Sırpça uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğunun egemenliği altında yaşadığından dolayı Sırpça’da pek çok Osmanlıca ve Türkçe’nin etkileri göze çarpmaktadır. Örneğin Sırpça’da yaklaşık olarak 1190 tane Osmanlıca ve Türkçe kökenli kelimeler yer almaktadır. Günlük hayatta, medyada, reklam panolarında, tabelalarda ve ürün ambalajlarında Sırpça’nın hem Kirilhem de Latin alfabesi yaygın olarak kullanılmaktadır. Yazı dilinde ve basılı metinlerde, özellikle hükümet tarafından basılan yayınlarda çoğunlukla her iki alfabe de yan yana bulunur. Ayrıca ülkede halkın Latin alfabesini daha fazla tercih etmesi sebebiyle hükümet tarafından Kiril alfabesinin özendirilmesi ve halka teşvik edilmesi söz konusudur. Bu yüzden Sırpça’dan Türkçe’ye çeviri yapmak isteyenlerin bu dilin her iki alfabesini de iyi bir şekilde öğrenmeleri oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir