Meme Kanserinde Farkındalık
Meme kanseri farkındalık ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde(1-31 Ekim), meme kanseri belirtileri, kendi kendimizi muayene yöntemleri, teşhis ve tedavilere yönelik konular tekrar gündeme geldi. Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin önemi oldukça büyük. Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en çok görülen kanser türünün meme kanseri olduğu yadsınamaz bir gerçek. O nedenle ki bana olmaz demeyip mutlaka gerekli kontrol, tetkik ve taramaları yaptırmamız büyük önem taşımakta. 20 yaş üstü tüm bayanların belirli aralıklarla elle muayene ile kendi kendini muayene etmesi, kanser evresi açısından oldukça önemli. Özellikle ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlar, daha fazla riske sahip olup, mutlaka zamanında ve belirli periyotlarda tetkik, tarama ve kontrollerini yaptırmalılar.
Meme Kanseri Olduğumuz Nasıl Anlarız
Her şeyden önce her kadın memesinin yapısını iyi bilmelidir. Meme kanserinin ilk belirtileri genelde memede ele gelen sertlik, kitle gibi elle muayene esnasında kendini gösterir. Ancak bazen fibroadenom(iyi huylu tümör) ile de karıştırılmaktadır. Bunun için mememizde bir kitle farkettiğimizde hemen uzman bir doktora görünüp meme ultrasonu, 40 yaş üstü bayanlarda da gerekli görüldüğü takdirde mamografi ile kitle hakkında görüş alınabilir. Kitle dışında memenin şeklinde, büyüklüğünde değişiklik varsa, kitlenin olduğu yerde içe doğru gamze şeklinde çökme, meme başından gelen akıntı ve portakal kabuğu görünümü meme kanseri belirtileri olabilir. Ayrıca koltuk altında farkettiğimiz şişlikler de belirtiler arasında yer alır.
Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi
Yukarıda saydığımız belirtilerden birine sahipsek hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmeli, gerekli tetkik ve taramaları yaptırarak sonuca ulaşmalıyız. Çünkü meme kanseri erken teşhisin önemi oldukça büyüktür. Örneğin 1.evre meme kanserinde başarı oranı %90 olup, hastalığın bir daha tekrar etmeme olasılığı da o oranda yüksektir. Belirti olmasa bile kendimiz ayda bir kez elle muayene ile, meme ultrasonu ile ve de 40 yaş üstü bayanlar da yılda bir kez mamografi çektirerek erken teşhise katkıda bulunmuş olurlar.
Meme Kanserinde Hangi Tedaviler Uygulanıyor Meme kanseri tedavisi‘nde tümörün boyutuna göre ve evreye göre tedavi planlanmaktadır. En yaygın olanı cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide sadece memedeki kitle çıkartıldığı gibi, memenin tamamı da alınabilmektedir. Cerrahi uygulamadan sonra hastalığın yineleme olasılığına karşı gerekli görülürse kemoterapi verilmektedir. Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmeye yönelik ilaçların damardan verilmesi suretiyle uygulanır. Bir diğer uygulamada radyoterapidir.
Radyoterapi cerrahi müdahale öncesi tümörü küçültmek için de uygulanabilen, yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücrelerinin yok edilmesini hedefleyen tedavidir. Son olarak hormon tedavisinde ise, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sonrasında kalan kanser hücrelerine karşı uygulanan tedavidir.
Tüm bunların yan ısıra kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanserinden korunmak için, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Kendimizde uyguladığımız muayene yöntemleri ve edindiğimiz bilgileri çevremizdeki insanlarla da paylaşarak farkındalık oluşturabilir ve belki de birilerinin hayatına iyi yönde dokunarak fayda sağlayabiliriz.