Kalp krizi ülkemizde en fazla ölüm oranlarından biridir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüs ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kolda uyuşukluk hissi gibi belirtilerde sıklıkla görülür. Kalp bölgesinde üç, dört dakika süren baskı hissi oluşabilir. Bu durum en fazla görülen belirtilerden biridir. Bazı durumlarda kalp bölgesinde yaşanan ağrı ve baskı hissi başka hastalıklardan özellikle panik atak rahatsızlığından kaynaklanabilir. Kalp krizi esnasında hastalar genellikle solunum güçlüğü ve nefes alma problemleri yaşarlar. Hastalarda aşırı terleme, bilinç kaybı, baygınlık hissi oluşabilir.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi kalbe kan taşıyan damarların tıkanmasıyla oluşan hayati risk faktörü taşıyan ciddi hastalıklardan biridir. Damar tıkanıklığı genellikle damarlar arasında biriken plaklar nedeniyle meydana gelebilir. Kalp damarlarının tıkanması yeterli miktarda kan pompalanmasını ve vücuda gerekli olan kanın iletilmesini engeller. Kalp krizi kalbin oksijensiz kalması ile de meydana gelebilir. Damarların kasılması ve kan akışının durması ile kalp krizi meydana gelir. Bu durumda kalp yeterli düzeyde çalışamaz ve vücudun ihtiyaç duyduğu temiz kanı vücuda iletemez.
Kalp Krizinde Risk Altında Olan Kişiler
Kalp krizinde en büyük risk faktörünü damar tıkanıklığı oluşturmaktadır. Bu nedenle damar tıkanıklığı bulunan kişiler yüksek risk faktöründedir. Kalp krizinde risk faktöründe olan kişilerden biri de sigara kullanan kişilerdir. Sigara kullanımı esnasında vücuda oksijen alınımı sınırlandığı için kalbe yeterli miktarda oksijen taşınmaz. Bu durum kalp krizine neden olabilir. Aşırı kilo ve sağlıksız beslenme de kalp krizi problemi yaşanmasında rol oynayan faktörlerden biridir.
Gündelik yaşantısında hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişiler risk grubu içerisinde yer alır. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol hastalığı bulunan kişiler de kalp krizi belirtileri risk faktörleri arasında yer alır. Bu nedenle kronik hastalığı bulunanların düzenli olarak kontrol altında olmaları gerekir.