istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Dünyada Yaşanan Ekonomik Krizlerin Nedenleri ve Etkileri

Dünyada bu zamana kadar pek çok kriz yaşanmıştır. Bunların en ciddi olanları ise 1990-2010 arasında yaşanan, beş farklı ülkede başlayıp tüm dünya ekonomilerini etkileyen ekonomik krizlerdir.

Dünyada Yaşanan Ekonomik Krizlerin Nedenleri ve Etkileri

1994 Meksika Ekonomik Krizi

1970-1980’lerden sonra ülke kapılarını yabancı sermayeye açan Meksika, mali piyasalarda ve kamu iktisadi kuruluşlarında özelleştirmeye gitmeye başladı. Bu sayede ekonomik yapısını büyüttü ve dünyada kendinden söz ettirmeye başladı. Ta ki 1994 yılında, kendi ülke parası olan Pezo’da yaşanan değer düşüşü ve kısa süre içerisinde de piyasaların dalgalanmaya bırakılmasıyla birlikte, ülkede faizler artmış ve banka yapıları bozulmuştur. Bunun sonucunda da uluslar arası sermaye, yatırmış olduğu fonlarını hızla ülkeden çekti ve böylece Meksika’da ekonomik kriz patlak verdi. Bu krizden öncelikle Latin Amerika ülkelerinin borsaları etkilenmiş, sonrasın da ise küresel olarak yayılarak gelişmekte olan ülkeleri etkilemiştir.

1997 Asya Ekonomik Krizi

1997 yılının Temmuz ayında Doğu Asya para birimlerinin ve borsalarının değer kaybetmesiyle başlayan ekonomik kriz, başta Tayland olmak üzere; Endonezya, Güney Kore, Hong Kong, Malezya ve Filipinleri en yoğun şekilde etkilemiştir. Bu ekonomik kriz ‘’Asya Krizi’’ olarak adlandırılsa da tüm dünyada hissedilmiştir. Krizin ortaya çıkmasındaki en önemli unsur, finansal piyasada dolaşan gerçek dışı bilgilerin bozucu etkisiyle, ülkede bulunan sermayenin ülkeden çekilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

1999 Brezilya Ekonomik Krizi

Dünyada ekonomik büyüklük açısından ilk on içerisinde yer alan Brezilya, başarılı özelleştirme programlarıyla da gelişmekte olan ülkelere model olarak gösterilmektedir. Uluslar arası sermayenin akın ettiği Brezilya da, 1999 yılında önemli bir ekonomik kriz yaşanmıştır. Bu krizin nedeni, 1998 yılı boyunca yüksek bütçe açığının olması ve uygulanmış olan döviz kuru aralığı politikası ile güvenilirliğinin azalması, böylece de ülkeden yüksek miktarda sermaye çıkışının yaşanmasıdır. Sermaye çıkışının yaşanması ile birlikte de faizler yükselmiş ve büyümelerini olumsuz etkilemiştir. Aslında Ağustos 1998’de ortaya çıkan bu ekonomik kriz, 1999 yılında tam olarak hissedilmiştir.

2002 Arjantin Ekonomik Krizi

Arjantin Ekonomik Krizini tetikleyen en önemli faktör, dış borçlar sorunudur. Borçların yeniden yapılandırılması ve geri ödeme yapmada büyük sorunlar yaşayan hükümet, ekonomik krizin ortaya çıkmasına neden olmuştur. IMF tarafından belirlenen desteği almayı da reddeden Arjantin hükümeti, borçları ödeme konusunda iyice çıkmaza girmiş ve ülkeyi iflasa sürüklemiştir. Yine burada yaşanan kriz de tüm dünyayı etkilemiştir.

2009 Küresel Ekonomik Kriz

Bu krize ‘’Mortgage Krizi’’ de diyebiliriz. 2007 yılında ABD’de konut piyasalarında başlayan, zaman içerisinde de gelişmiş ülkeler başta olmak üzere büyün ülkeleri çeşitli boyutlarda etkileyen bir ekonomik krizdir. Bu krizin nedeni ise, konutlarda meydana gelen aşırı fiyat artışları, geri ödenmeyen konut kredileri ve bunlara bağlı olarak da ortaya çıkan finansal yatırım araçlarındaki değer kayıpları krizin temel nedenlerindendir.

Bir yanıt yazın