istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

Tekstil Baskı Nedir?

Tekstil baskı, kumaşların baskı teknikleri kullanılarak boyanmasıdır. Kumaşların baskı teknikleri kullanılarak boyalı hale getirilmesi geçmişten gelen bir işlemdir.

Tekstil Baskı Nedir?

Tekstil baskı nedir? Baskı teknolojisi aslında, tekstilin yüzeyinde belirli bir bölgenin renkli hale getirilmesi ve o bölgede bulunan boyanın öğütülmesi olmaktadır.

Boyama işlemi yapılırken, tekstil malzemesinin tamamı boyansa bile baskı işleminin yapılması sırasında tekstil malzemesinin belirli olan yerleri boyanmış olur. Kumaşlara renk vermek amacıyla, baskı yapılan ve tekstil sektörü içerisinde çok sık olarak kullanım alanına sahip bu yöntem tekstil baskı yöntemidir. Moda, tekstil, iç veya endüstriyel alanındaki pazarlar için geniş bir üretim sektörünü kapsar.

Tekstil Baskı teknolojisi

Tekstillerin yüzeyleri genel olarak renkli olmaktadır. Dokuma, boyama ve örme işlemlerinde desenleme ile baskı teknikleri kullanılır. Örme ve dokumacılık üretiminde çıkan ürünlerde hız seviyesinin düşük olması, uygulama zorluklarının yüksek oranda olması, renk ve desen değişiminin de az olması sebebiyle tekstil baskı teknolojisi çok tercih edilmektedir.

Kumaşları renklendirmek amacıyla, örme ve dokuma teknikleri, baskı tekniklerine göre çok zahmetli ve pahalı olur. Bunun nedeni olarak da iplikler önce istenilen renge boyanmaktadır. Daha sonra ise dokuma tezgahların da veya örgü makinesinde üretim yapılır. Ancak baskı teknolojisi kullanılarak yüksek üretime ve düşük maliyete sahip olunur. Bu teknik kullanılarak, viskoz bir macunu hazırlamak için, ilk olarak koyulaştırıcı kullanılır. Gerekli baskı ortamı sağlanması için renk pastasına yardımcı kimyasalların yanında renklendirici boyalar ilave edilir. Uygun olan bir yazıcının yardımıyla hazırlanmış olan bu akışkan olan ve kıvamlı solüsyon kumaşa aktarılma işlemi yapılır.

Tekstil dijital baskısında çoklu olan baskı kafaları kaliteli ve yüksek tasarımlar sunar. Bunun yanında çok yüksek oranda üretim hızı sağlanır. Fakat baskı kafası olan alet kumaşa çok yakın olması nedeniyle dijital baskı amacıyla kullanılmayan bazı malzemeler bulunmaktadır. Buna vereceğimiz bir örnekte ise, çok gevşek olan iplikler ile dokunan kumaşlar baskı makinesinin kafasına değmesi nedeniyle hasarlar oluşmaktadır. Tekstil üzerine dijital baskının avantajları bulunmaktadır. Tekstil dijital baskı teknolojisi de örme ve dokuma kumaşlarda kullanılabilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir