İnternetten alışveriş yapmak oldukça avantajlı! İnsanlar; çok sayıda ürün arasından en iyisini ve hesaplısını seçme şansına erişiyorlar. Bu durum; küçük, orta veya büyük olmasından bağımsız bir şekilde markaların da politikalarını değiştirmelerine neden oldu.
Takdir edersiniz ki, internet dünyasında sayısını tahmin edemeyeceğiniz kadar çok marka bulunuyor. Bazı markaların diğerlerine kıyasla bir adım önde olduklarını söyleyebiliriz. Bu tür markalar; daha çok tüketici tarafından tercih edilir. Ürün ve hizmet satış rakamları çok daha yüksektir. Ancak, popüler markalar; marka tescili yaptırmadıkları takdirde birtakım sorunlarla karşılaşabilirler. Marka sahiplerinin aklında marka tescili nasıl yapılır sorusu bulunuyor. Gelin, bu konuya yakından bakalım!
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili sayesinde markanın tüm hak ve sorumluluklarını elde etmek mümkün hale gelir. Bir başka deyişle, markalaşmış ürün ve tasarımların korunması söz konusudur. Ürünlerin ve tasarımların özgün kalabilmesi adına gereklidir. Marka; tescil işlemi sayesinde ürün veya tasarım üzerindeki tüm hukuki hakları elinde bulundurur.
Ticarete yeni atılan kişi ve kurumların aklında marka nedir sorusu yer alıyor. Marka; herhangi bir mal veya hizmetin hangi oluşuma ait olduğunu gösteren bir işaret olarak tanımlanabilir. Marka tescili ise söz konusu işaretin yasalar ile koruma altına alınmasıdır. Birçok insan marka tescili nasıl yapılır sorusunun yanı sıra bu işlemin ne işe yarayacağına dair soruya da cevap bulmak istiyor. Marka tescili; markanın üçüncü kişi ya da kurumlar tarafından kullanılmasının önüne geçer. Marka ile en ufak alakası olmayan kişinin gelir elde etmesini önler. Ayrıca, marka tescili; on yıllık bir süreci kapsar. Kazanılan hakkın devredilmesi veya miras bırakılması söz konusudur.
Marka Tescili Süreci Nasıl İşler?
Marka tescili nasıl yapılır diye düşünenlerin bu süreci en ufak ayrıntısına kadar öğrenmesi gereklidir. Her şeyden önce, bu işlemi gerçekleştirecek olan Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeler temin edilmelidir. Söz konusu belgeler hakkında bilgi almak adına Türk Patent Enstitüsü’nün sitesi ziyaret edilebilir. Ayrıca, belgelerin gerçek/tüzel kişi statüsüne göre değiştiğini ifade etmeliyiz. Marka sahibi; belgeleri eksiksiz bir şekilde Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim ettikten sonra beklemeye başlar. Ancak, bazı vakalarda belgelerin eksik olmasına rastlanır. Bu gibi hallerde, marka sahibine iki aylık bir ek süre tanındığını söylemek gerekir.
Türk Patent Enstitüsü; marka tescili sürecinde ilk olarak belgeleri inceler. Belgelerin gerekli uyarıya rağmen halen daha eksik olduğu hallerde başvuru iptal edilir. Marka tescili sürecinde herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığı takdirde markanın Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmasına rastlanır. Bu dönemde birtakım itirazlar olmadığı takdirde başvuruların tescil işlemi tamamlanır. Son olarak, başvuru sahibine Marka Tescil Belgesi sunulur.