Güncel olarak görüntülediği kareleri programa yükleyen Google, bu sayede o bölgeye gitmeyen insanların adeta o bölgede geziyormuş hissine kapılmasını sağlıyordu. Ancak zamanla yayınladığı görüntüleri kaydettiği ve şifreleri izinsiz hafızasına aldığı ortaya çıktı. 2007- 2010 yılları arasında gelişen olayın ortaya çıkmasının ardından ise şirket yetkililerinden ‘yanlışlık ile oldu’ açıklaması geldi. Toplamda 30 ülkenin kaydının bulunduğu belirtilen tespitlerde, şirketin bu işlemi yapmak için cihazlar satın aldığı ve bu işlemi bilinçli olarak yaptığı sonucuna varıldı.
Olay Açığa Çıkınca Google’a Dava Açıldı
Olayın açığa çıkmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı 38 eyalet Google’a dava açtı. Toplamda 7 milyonu bulan bir caza ile karşı karşıya kalan Google’a aynı mahkemeden bu programı kapatması yönünde de karar çıktı. Şirket tarafından gelen karşı hamlede de bütün verilerin silindiği ve hafızanın sıfırlandığı açıklandı.
Verilen Ceza Yeterli Olmadığı Düşünülüyor
Mahkemede karşı karşıya gelen taraflar, verilen cezanın miktarının düşük olduğu ve daha fazla ceza verilmesi yönünde görüş bildirdi. Davacılar tarafından yapılan ısrarlar neticesinde mahkeme ikinci kez incelemeye gitti ve Google’ye verilen cezayı değiştirerek toplamda 13 milyon dolara çıkardı.