istanbul masöz olipsbet betadonis giriş vbet betandyou

3D Baskı Teknolojisiyle Kalıp Üretimi Nasıl Yapılır?

Geleneksel üretimde sıklıkla kullanılan kalıplar, aynı özelliklere sahip parçaları tekrar tekrar üretmeye olanak tanır.

3D Baskı Teknolojisiyle Kalıp Üretimi Nasıl Yapılır?

Endüstriyel 3D baskı ile kalıp üretimi, son yıllarda eklemeli imalat teknolojisinin gelişimi ve daha kompleks, yüksek performanslı parçalar üretilebilmesi ile artan bir uygulamadır. Geçmişte tasarlanmış kalıbın üretimi konusunda genellikle talaşlı imalat teknolojisi veya ürün üzerinden master model çıkarma gibi farklı teknikler kullanılırdı.

3D baskı teknolojisiyle az sayıda seri üretim kalıplarının imalatı çok daha basit bir hal almıştır. Hızlı ve uygun maliyetli kalıp üretimi mümkün hale gelmiştir. Tasarımcılar ve üretim ekipleri tarafından MJF, SLA ve SLS gibi katmanlı imalat teknolojileri ile doğrulanacak kalıp modelin üretimi kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Birçok üretim ihtiyacına uygun olarak kum kalıp, silikon kalıp gibi çeşitli kalıp modelleri veya yüksek maliyetli kalıp parçaları endüstriyel 3D baskı ile üretilebilir. Hatta doğrudan plastik enjeksiyon kalıplarının üretimi bile bazı durumlar için doğru çözüm olabilir.

Geleneksel imalatta kullanılan kalıplar uzun süren uğraşlar sonucu kalıp üretimi için uygun ekipmanların temin edilmesi ve kurulumu, üretim aşamasındaki personel giderleri ve zorlu üretim süreçleri gibi bir dizi karmaşık iş akışlarının toplamını oluşturur ve kalıp üretiminde hataya yer bırakmamak gerekir. Katı kurallara ve yüksek giriş maliyetlerine sahip geleneksel yöntemlerle üretilen uzun ömürlü metal kalıplar seri üretim için vazgeçilmez olsa da hızlı ve modifikasyona uygun az adetli seri üretim kalıpları için 3D baskı her geçen gün daha tercih edilebilir bir hale geliyor.

3D Baskı ile Kalıp İmalatının Avantajları Nelerdir?

Geleneksel yöntemlerle kalıp imalatında yapılan hatalar hem maddi hem de süre olarak büyük kayıplara neden olabilir. Günümüzde ise kalıp imalatı farklı perspektiflerden incelenen bir konu olduğu için başlangıç, ekipman kurulumu, süre ve maliyetler gibi etkenler düşük hacimli imalatlar açısından alternatif yöntemler getirilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır.

Endüstriyel 3D baskı teknolojisiyle yüksek kalitede, yüksek hassasiyete sahip kompleks parçaları hızla üretebilirsiniz. Bunların yanı sıra eklemeli imalat ile üretilen kalıpların yüzey kaliteleri de iyi düzeydedir. Özellikle üretan dökümde kalıp üretimi için veya düşük hacimli plastik enjeksiyon seri üretimleri için MJF ve SLA teknolojileri hızlı ve düşük maliyetli bir üretim yöntemidir.

Günümüz teknolojilerinde 3D baskı teknolojisi ile kalıp üretimine aşağıdaki uygulamalar örnek verilebilir:

  • Hızlı Dönüş Süreleri (1-2 Hafta)
  • Az Adetli Seri Üretim İhtiyaçları (20-100 Parça)
  • Modifikasyona Müsait Üretim Kalıpları
  • Görece Küçük Boyutlu Kalıpların Üretimi (150 mm’den küçük)

3D baskı teknolojisi için https://www.tridi.co/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir